Aanstaande ouders geven aan dat een PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving) zinvol is bij geboortezorg. Dat blijkt uit een onderzoek dat Pluut & Partners in opdracht van de PGO alliantie heeft uitgevoerd. Veertien aanstaande ouders en 4 PGO’s werkten mee aan dit kwalitatieve onderzoek. “Toegang tot alle gegevens in één omgeving is fijn”, luidt een reactie.
Door de juiste gegevens op het juiste moment beschikbaar te hebben, verbetert de geboortezorg. Zowel voor de patiënt, als voor de zorgverlener. Op dit moment is de gegevensdienst voor de geboortezorg nog niet in gebruik. Daarom hebben vier PGO’s (Drimpy, Zodos, Quli en Ivido) hun prototype gepresenteerd aan de focusgroep van het onderzoek.
Eén overzicht
Het bij elkaar hebben van de gegevens van huisarts, verloskundige, ziekenhuis en apotheek in een PGO brengt alle geboortezorg zichtbaar op één plek. Een PGO werd met name nuttig gevonden bij doorverwijzing en na een onderzoek (uitslag inzien). Slechts 1 respondent zag geen nut in een PGO. Van de deelnemers vond 60% het waardevol dat er gegevens van meerdere zorginstellingen in één portaal staan.
Gebruiksgemak
Het onderzoek leverde veel bruikbare informatie op voor de verdere ontwikkeling van PGO’s. Met enig doorzettingsvermogen slaagde het merendeel (93%) van de deelnemers erin een PGO aan te maken. Bij 42% lukte het niet om de medische gegevens op te halen, waarbij niet duidelijk werd of er technisch iets mis was.
Belangrijkste wensen
Ook vonden de aanstaande ouders dat er vaak moeilijke woorden en vakjargon in een PGO staan. Ze willen het jargon wel in hun dossier laten staan, maar met een informatieknop met meer uitleg of vertalingen en/of synoniemen. En de wens kwam naar voren om foto’s en pdf’s te kunnen sturen naar zorgverleners via een PGO en te kunnen chatten met de zorgverlener via een PGO. Als gedroomde mogelijkheden noemen ze een chronologisch overzicht met afspraken met verschillende zorgverleners, het kunnen doorsturen van uitslagen naar andere zorgverleners en echo’s kunnen zien.