Wat is een PGO?

PGO is de afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Het is een app of website waar je een kopie kunt bekijken van je medische gegevens. Vaak kun je ook gegevens over jouw gezondheid toevoegen die je zelf meet. Bijvoorbeeld je bloeddruk of gewicht. Er zijn verschillende PGO’s waar je uit kunt kiezen. PGO’s zijn nieuw en kunnen steeds meer.

Met een PGO staan steeds meer gegevens over je gezondheid op één plek. Zo krijg je meer grip op je gezondheid.

Ontdek wat er al kan.  

Een PGO is een hulpmiddel voor iedereen die zelf zijn gezondheid in de gaten wil houden. Op PGO.nl leggen we je uit wat een PGO is en waarom dit voor jou interessant is. We vertellen hoe PGO’s zijn ontstaan en waar je nu al een PGO kunt gebruiken.

Video: Wat is een PGO?

Waarom zou je een PGO gebruiken?

We stellen je voor aan Peter. Hij is 50 jaar. Hij voelt zich niet fit en is bij zijn huisarts geweest voor bloedonderzoek. Zijn bloedsuikerwaarde is te hoog. Hij bespreekt met de huisarts dat hij gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Regelmatig komt Peter op controle bij de praktijkondersteuner. Na een paar maanden zien ze geen verbetering. Peter wordt doorverwezen naar de internist. Hoe kan een PGO hem helpen?

In zijn PGO haalt hij een kopie van zijn dossier bij de huisarts op. Bijvoorbeeld de uitslag van het bloedonderzoek en het verslag van de huisarts. Ook houdt hij in een dagboekje bij wat hij eet. En door zijn slimme horloge aan de PGO te koppelen, ziet hij hoeveel hij beweegt. Met een PGO heeft Peter altijd zijn medische gegevens en de gegevens die hij zelf meet bij de hand. Een PGO helpt hem bij de voorbereiding van een gesprek met de praktijkondersteuner. En hij kan bijvoorbeeld zijn gegevens van de huisarts aan de specialist in het ziekenhuis laten zien. Binnenkort kan hij ook de gegevens van het ziekenhuis toevoegen. Door al deze gegevens te combineren, krijgt hij een completer beeld van zijn gezondheid. Zo krijgt Peter grip op zijn gezondheid.

Is een persoonlijke gezondheidsomgeving iets voor jou?

Waar kun je je PGO gebruiken?

Jouw medische gegevens staan verspreid in de computers bij verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld bij je huisarts, het ziekenhuis en je therapeut. Met je PGO kun je bij steeds meer zorgverleners je gegevens ophalen. Op dit moment bij bijna elke huisarts in Nederland. En bij enkele ziekenhuizen en ggz-instellingen. Het aantal zorgverleners waar je je medische gegevens kunt ophalen, neemt de komende jaren toe. Via DigiD maak je verbinding met jouw zorgverlener. Daarna haal je een kopie van je gegevens op een veilige manier naar jouw PGO.

Veilig verbinden via MedMij

Een veilige verbinding tussen jouw PGO en je huisarts, ziekenhuis of therapeut is belangrijk. MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label houden zich aan deze regels. Via MedMij kun je op een veilige manier een kopie van je medische gegevens in je PGO ophalen. Als je het MedMij-logo ziet, dan weet je dat deze PGO of zorgaanbieder zich houdt aan de MedMij-regels.

Lees meer over MedMij

Video: Is een PGO veilig?

Het ontstaan en de verdere ontwikkeling van PGO’s

In 2011 werd er al gesproken over een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dit landelijke EPD zou voor iedere patiënt in Nederland hetzelfde zijn. Hierin zou je je medische gegevens kunnen zien. Het landelijke EPD kreeg geen steun van de Eerste Kamer. Toen heeft Patiëntenfederatie Nederland de PGO bedacht. Het idee van één landelijk EPD voor iedereen werd losgelaten. De Patiëntenfederatie bedacht een andere manier om mensen zelf de regie te geven over hun medische gegevens. Deze manier heet MedMij. Via MedMij kunnen verschillende PGO’s op een veilige manier verbinden met de computer van zorgverleners. Jij kiest zelf de PGO waarmee je dit wilt doen.

Er zijn al verschillende PGO-leveranciers die op de MedMij-manier werken. En het is mogelijk met deze PGO’s kleine stukjes medische informatie op te halen. Bijvoorbeeld het advies van de huisarts, een uitslag van het ziekenhuis of een brief van een therapeut. De hoeveelheid informatie die je in je PGO kunt bekijken, wordt steeds verder uitgebreid. Ook sluiten steeds meer zorgverleners zich aan.

Meer leren over PGO's

Eerst uitproberen? Gebruik onze Voorbeeld-PGO

In onze Voorbeeld-PGO oefen je met niet-bestaande gegevens van een niet-bestaande persoon. Je leert hoe je kunt inloggen, oefent met het ophalen van medische gegevens en het zelf toevoegen van medicijnen. Ideaal voor nieuwsgierige gebruikers.

Eerst uitproberen? Gebruik onze Voorbeeld-PGO

Quiz: test je kennis over PGO’s

Test je kennis over PGO’s in een online quiz met 7 vragen. De eerste vraag is misschien een inkoppertje. Weet jij ook het antwoord op de volgende vragen? Leer op een leuke manier meer over PGO’s.

Quiz: test je kennis over PGO’s

Kennisclips over PGO's

In negen korte kennisclips van elk 1,5 tot 2 minuten beantwoorden we jouw belangrijkste vragen over PGO’s. Je leert meer over wat een PGO is, wat de voordelen zijn en veilige gegevensuitwisseling via MedMij.

Kennisclips over PGO's

Inschrijven PGO-alert

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom PGO’s? Schrijf je in en ontvang een mailtje als er nieuws is.

Inschrijven PGO-alert

Inschrijven PGO-alert
Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

 • Is een PGO gratis?

  Het uitwisselen van medische gegevens in een PGO is gratis. Voor aanvullende functies kan een PGO-aanbieder een (klein) bedrag vragen. Bijvoorbeeld voor een medicijnwekker. Of voedingsadvies. Dit staat altijd aangegeven. 

 • Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal van het ziekenhuis of de huisarts?
  • Jij kiest de PGO die het beste bij jou past. In een PGO verzamel je gegevens over de gezondheid op één plek. Gegevens die je zelf meet en medische gegevens van verschillende zorgverleners zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dat geeft overzicht.  
  • Een patiëntenportaal is een website van een zorginstelling. Deze zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis, kiest het portaal. In een portaal kun je de medische gegevens bekijken die deze zorginstelling van jou heeft. En afspraken maken of beeldbellen. Kom je bij meer zorginstellingen, dan heb je te maken met verschillende portalen.

  Voor meer informatie kijk de video ‘Wat is het verschil tussen een PGO en een portaal?’ [1:27 minuten]

 • Ik vind digitale producten moeilijk. Kan ik een PGO gebruiken?

  Heb je praktische vragen bij het gebruik van computer, mobiel of tablet als je aan de slag gaat met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

  Getrainde vrijwilligers van de DigiHulplijn helpen je telefonisch verder of verwijzen je door naar ondersteuning bij jou in de buurt bij vragen over:

  • een PGO app installeren;
  • account aanmaken;
  • gebruik van DigiD;
  • of een andere praktische digitale vraag.

  Bel de DigiHulplijn: 0800 1508 (gratis)
  Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 – 17:00 uur.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Een PGO kiezen

Er zijn verschillende PGO’s. Elke PGO is anders. Het verschil zit bijvoorbeeld in welke zelfmeet-apps of slimme horloges je kunt koppelen.

Kies een PGO