Voor zorgverleners

Steeds meer zorgverleners kunnen verbinden met een PGO. Ze doen dat via MedMij. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. De PGO’s én de systemen van de zorgverleners moeten aan deze standaard voldoen voordat ze veilig met elkaar kunnen verbinden.

PGO’s zijn nieuw en roepen vragen op bij patiënten en zorgverleners. Op PGO.nl kunnen zorgverleners hun kennis over PGO’s vergroten. En PGO.nl helpt zorgverleners met het communiceren over PGO’s.

Zorgverleners kunnen ook gebruik maken van het PGO informatiepunt. Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 18:00 uur op 085-3034959 of per mail: pgo@helpdeskdigitalezorg.nl

 

De voordelen van PGO’s

PGO’s bieden mensen de mogelijkheid hun gezondheid beter in de gaten te houden. Doordat zij medische gegevens van verschillende zorgaanbieders in hun PGO kunnen verzamelen. En hier ook zelfmeetgegevens aan toe kunnen voegen. Zo ontstaat een completer beeld van hun gezondheid. Het helpt mensen hun zorgvraag beter te formuleren. Zij komen beter voorbereid naar een consult. Een PGO is dus op dit moment vooral een hulpmiddel voor patiënten. Het is geen vervanging voor de betrouwbare uitwisseling van medische gegevens tussen zorgaanbieders.

De overheid investeert in de ontwikkeling van PGO’s zodat deze ook voor zorgverleners meer gemak en waarde op gaan leveren. Er wordt getest of mensen via hun PGO gegevens naar zorgverleners kunnen sturen. Bijvoorbeeld zelfmeetgegevens. Zorgverleners krijgen door deze informatie straks een completer beeld van hun patiënt. En voeren daardoor mogelijk een effectiever consult. Er wordt ook getest of een deel van de administratieve taken (vooraf) via een PGO afgehandeld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van vragenlijsten.

eLearning voor zorgverleners

Met deze e-learning over PGO’s leren zorgverleners op een leuke manier meer over PGO’s. Je leert wat een PGO is, hoe het werkt en wat het verschil is met een portaal.

Leer meer over PGO's
eLearning voor zorgverleners

PGO en patiëntportaal: het verschil

Veel zorgaanbieders bieden een patiëntportaal aan. Via deze portalen kunnen patiënten de eigen gezondheidsgegevens inzien en bijvoorbeeld een afspraak maken. Toch zet de overheid vol in op de ontwikkeling van PGO’s. VWS-minister Kuipers zegt hierover in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Het nadeel van een portaal is dat mensen bij iedere zorgaanbieder een portaal krijgen, de gegevens meestal niet zelf kunnen bewaren of kunnen combineren met gegevens van andere zorgverleners en weinig of geen mogelijkheden hebben om te kiezen welke omgeving of extra modules het best bij hen passen. Een portaal is van de zorgaanbieder, een PGO is van de gebruiker zelf.’

MedMij

Het MedMij-label betekent dat zorgverleners erop kunnen vertrouwen dat patiënten hun medische gegevens veilig in hun PGO kunnen ophalen. Want MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en gezondheidsprofessionals.

Meer informatie over MedMij

Leer- en communicatiemiddelen

Het programma PGO on Air helpt zorgverleners en zorginstellingen het gebruik van PGO’s optimaal te stimuleren en ondersteunen. Met onze leermiddelen leren zorgverleners en zorggebruikers meer over PGO’s. Ook zijn er communicatiematerialen die instellingen in kunnen zetten om hun medewerkers of patiënten te informeren over PGO’s.

Leermiddelen

PGO.nl biedt middelen aan waarmee zorggebruikers en zorgverleners hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten. Er zijn e-learnings, korte testen, workshoppakketten, een training, een Voorbeeld-PGO en meer. 

Leermiddelen

Communicatietoolkit

Deze toolkit is gevuld met communicatiemateriaal dat zorgverleners kunnen gebruiken om PGO’s bij hun medewerkers, patiënten of cliënten onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld video’s, social media uitingen, posters en voorbeeldteksten.

Communicatietoolkit

PGO.nl bestelportal

Speciaal voor zorgverleners die PGO.nl materiaal in willen zetten hebben we een bestelportal ingericht. Daar kun je direct communicatiematerialen personaliseren, downloaden en bestellen.

PGO.nl bestelportal

Verbind.MedMij

Het middel Verbind.MedMij maakt het voor de patiënt makkelijk om zijn medische gegevens bij zijn zorgverlener op te halen in de PGO. De zorgverlener kan een kaartje met zijn persoonlijke QR-code meegeven aan de patiënt. Door de code te scannen is deze zorgverlener automatisch geselecteerd in de PGO.

Verbind.MedMij

Nieuwsbrief PGO-alliantie

Elke maand versturen we een nieuwsbrief. Daarin lees je over nieuwe leer- en communicatiemiddelen. We delen kennis uit onderzoek. En we delen verhalen van PGO-gebruikers en zorgverleners.

Schrijf je in
Nieuwsbrief PGO-alliantie

Actueel

04 juni 2024

PGO gebruik: cijfers in beeld

Read newsitem PGO gebruik: cijfers in beeld
Nieuws 02 juli 2024

Koppeling met Thuisarts.nl in PGO’s

Read newsitem Koppeling met Thuisarts.nl in PGO’s
Nieuws 26 juni 2024

Medicatieafspraak vanaf 1 juli 2024 beschikbaar in PGO

Read newsitem Medicatieafspraak vanaf 1 juli 2024 beschikbaar in PGO
Algemeen 18 juni 2024

Helpdesk Digitale Zorg helpt: iedereen heeft recht op digitale zorg

Read newsitem Helpdesk Digitale Zorg helpt: iedereen heeft recht op digitale zorg
04 juni 2024

PGO gebruik: cijfers in beeld

Read newsitem PGO gebruik: cijfers in beeld