In december 2022 is onderzoek gedaan naar de bekendheid van PGO’s onder algemeen Nederlands publiek en zorgverleners. Het is de herhaling van een onderzoek dat in januari 2021 is gedaan. Bijna twee jaar later zien we dat PGO’s vooral beter bekend zijn onder zorgverleners. Ruim 80 procent heeft er wel eens van gehoord. Bij publiek blijft de bekendheid op een gelijk niveau.
In het onderzoek geven mensen aan welke PGO-kenmerken zij het meest relevant vinden. Het overzicht van alle gegevens op één plek heeft voor publiek de grootste meerwaarde. Gevolgd door het makkelijk en snel bij de eigen gegevens kunnen. En de mogelijkheid zelf te controleren of de gegevens kloppen.
Zorgverleners zien PGO’s als instrument om de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren. Zij denken een completer beeld van de patiënt te krijgen doordat deze zelf gegevens met zijn of haar zorgverlener kan delen.
Publiek en zorgverleners vinden dat een PGO echt interessant wordt als de gegevens van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek opgehaald kunnen worden.
MedMij-label heeft positief effect
De bekendheid van het MedMij-label is toegenomen onder zorgverleners. De associatie van het label met vertrouwen in veilige uitwisseling van medische gegevens wordt langzaam sterker. Voor ongeveer de helft van het publiek geeft het label meer vertrouwen in een PGO, meer zekerheid over privacy van hun gegevens in een PGO en een veilig gevoel bij het gebruiken van een PGO. Van de zorgverleners is meer dan 60% positief over deze aspecten.
Bekijk de resultaten van het onderzoek naar de bekendheid van PGO’s