Naast huisartsen gaan er de komende maanden steeds meer klinieken en ziekenhuizen komen bij wie je jouw medische gegevens kunt ophalen via je PGO. Welke gegevens kun je daar nou precies ophalen in je PGO? Je kunt een kopie van al je basisgegevens en bepaalde documenten in jouw PGO verzamelen. Zo heb je alles bij elkaar op één plek en kun je ze rustig bekijken.
Jouw basisgegevens
Jouw basisgegevens heten in het systeem van zorgverleners: Basisgegevensset Zorg (BgZ). Dit zijn gegevens die alle zorgverleners – zoals je huisarts, ziekenhuis of therapeut – van jou nodig hebben om de juiste zorg te verlenen. Bijvoorbeeld:
- Jouw persoonlijke gegevens, zoals je naam en adresgegevens
- Gewicht, lengte en bloeddruk
- Jouw gezondheidsprobleem: een klacht of ziekte die eventueel behandeld wordt of al behandeld is. Dit wordt ook wel ‘diagnose’ genoemd.
- Jouw vaccinaties
- Allergieën
- Medicijnen die je van de arts hebt gekregen en hoe je ze moet gebruiken
- Je laboratoriumuitslagen, bijvoorbeeld van een bloedonderzoek
- Het zorgplan: hierin staat welke zorg en ondersteuning je krijgt. En je wensen en behoeften, mogelijkheden en beperkingen en de doelen.
Beschikbare medische documenten
Ook kun je relevante documenten verzamelen in je PGO. Het gaat om documenten (pdf’s) zoals:
- Brieven van jouw medisch specialisten
- Radiologieverslagen
- Verwijsbrieven
Wat zie je niet?
- Het kán zijn dat je niet je medische gegevens ziet van vóór 1 juli 2020. Vanaf dat moment ging namelijk de wet ‘recht op online inzage’ in. Voor die tijd bestond dit recht nog niet. Of je deze gegevens wel of niet ziet, is afhankelijk van je zorginstelling. Je kunt deze gegevens wel opvragen bij jouw zorginstelling.
- Ben je jonger dan 16 jaar, dan heb je nog géén recht op inzage. En kun je nog geen PGO gebruiken.
- Gebruik je een bepaald medicijn niet meer, dan kan het zijn dat je dit medicijn niet meer terugziet in je PGO.
Wat te doen bij problemen?
Het kan zijn dat het niet lukt om jouw zorginstelling in de PGO te vinden of je ziet geen/niet alle gegevens. Er zijn verschillende redenen en oplossingen:
- Je zorginstelling moet het MedMij-label hebben om te kunnen verbinden met een PGO. Check daarom of jouw zorgorganisatie een MedMij-label heeft op digitalezorggids.nl/kies-je-pgo.
- Aan de koppeling tussen het systeem van de ziekenhuizen en klinieken en de PGO’s wordt momenteel hard gewerkt. Het kan dus zijn dat je nog niet al jouw gegevens kunt inzien.