Vanaf 20 november zijn gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma beschikbaar in vijf persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO). De overheid vindt het belangrijk dat alle Nederlanders inzicht hebben in de gegevens over hun gezondheid en zorg. De coronaprikken en HPV-vaccinaties van 16- en 17-jarigen zijn al sinds april beschikbaar in de gekwalificeerde PGO’s. De vijf PGO’s waar je gegevens over vaccinaties kunt ophalen zijn: Zodos, Gezondheidsmeter, Ivido, Medxpert (momenteel enkel beschikbaar via iOS/Apple) en Spreekuur.nl.
Je kunt nu dus ook je coronaprikken en vaccinaties uit Rijksvaccinatieprogramma ophalen in een PGO. Voorwaarde is dat je toestemming hebt gegeven om je gegevens te delen. Heb je (nog) geen PGO of een andere PGO dan de vijf waar deze mogelijkheid wordt geboden? Dan kun je er ook voor kiezen om de vaccinatiegegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma te bekijken in het RIVM-portaal MijnRIVM (mijn.rivm.nl). Deze gegevens zijn beschikbaar voor Nederlanders die in 1992 of later geboren zijn. Voor die tijd werden de gegevens namelijk niet digitaal geregistreerd. Wie voor 1992 is geboren kan een overzicht van vaccinatiegegevens aanvragen via de website Rijksvaccinatieprogramma.
Gegevens van je kind
Kinderen kunnen pas vanaf hun 16e jaar een PGO hebben en hun ouders machtigen om mee te kijken. Voor kinderen onder de 16 jaar zijn er nog geen PGO’s. Wil je de vaccinatiegegevens van je kind bekijken dan kan dat rechtstreeks bij het RIVM. Daarbij is het nodig dat je voor het kind een eigen DigiD hebt aangevraagd.
Stap naar een goed gevuld PGO
In het integraal zorgakkoord (IZA) hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en veel partijen uit de zorg afgesproken dat elke burger die dat wil eind 2025 een goedgevulde PGO moet hebben. Inmiddels kun je met een PGO al gegevens ophalen bij de huisarts en de meeste ziekenhuizen. Daar komen nu de gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma bij. Het uiteindelijke doel is dat mensen al hun vaccinatiegegevens in een PGO kunnen ophalen, zoals reizigersvaccinaties en vaccinatiegegevens van huisartsen (zoals de griepprik) en arbodiensten. Op termijn komen hier ook gezondheidsgegevens van andere sectoren bij zoals geboortezorg en mondzorg.
Meer weten of hulp nodig?
Meer informatie over vaccinatiegegevens in de PGO vind je hier. Heb je vragen over de PGO, of wil je hulp bij het aanmaken van een PGO of het ophalen van gegevens, dan kun je gratis terecht bij het PGO-informatiepunt. Ze zijn ook bereikbaar via e-mail: pgo@helpdeskdigitalezorg.nl of telefonisch: 085- 30 34 959