Vaccinaties

De overheid vindt het belangrijk dat alle inwoners van Nederland inzicht hebben in de gegevens over hun gezondheid. Daarom is het nu ook mogelijk om (een deel van) de gezondheidsgegevens die bij de overheid bekend zijn, op te halen in je Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Je kunt op dit moment coronaprikken ophalen in een aantal PGO’s. Jongeren van 16 en 17 jaar kunnen ook hun HPV-vaccinaties ophalen. Dit is een eerste stap, later volgt ook de rest van het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt vaccinatiegegevens ophalen als je toestemming hebt gegeven voor het delen van je gegevens.

De mogelijkheden straks

Ondertussen wordt er gewerkt aan het gebruiksvriendelijker maken van PGO’s. Ook kijken we hoe de informatie in de PGO’s duidelijker kan worden getoond.

Benieuwd naar wat een PGO nu precies is? Bekijk onderstaand filmpje en lees meer op deze website.

Vraag en antwoord: vaccinatiegegevens in een PGO

Vraag en antwoord: vaccinatiegegevens in een PGO

  • Welke gegevens zie ik precies?

    De tabel hieronder laat zien welke vaccinatiegegevens in een PGO getoond kunnen worden. Daaronder staan twee voorbeeldschermen van vaccinatiegegevens in een PGO.

    Let op: niet elke PGO laat alle gegevens uit de onderstaande tabel zien en niet elke PGO gebruikt dezelfde namen voor dezelfde gegevens. In de tabel zijn de gebruikte namen in twee PGO’s zo goed mogelijk opgenomen, maar het kan zijn dat een PGO een net iets andere benaming gebruikt.

     

    Naam item  Voorbeeld van de informatie die erin kan staan Toelichting
    Identificatienummer/ Identifier /kenmerk Urn: oid 2.166.840.1.3133882.2.4.36.200.1

    .8261.8087

    Of 82168059

    Aan elke toediening van een vaccinatie wordt een uniek nummer toegekend door de organisatie die de vaccinatie geeft. PGO’s kunnen dit unieke nummer gebruiken om kopieën van dezelfde vaccinatie te herkennen en ervoor te zorgen dat in het vaccinatie-overzicht in de PGO dezelfde vaccinatie maar 1 keer getoond wordt. Sommige PGO’s tonen dit identificatienummer, echter voor de PGO-gebruiker heeft dit weinig betekenis.

     

    Productcode/ Productnaam/ Vaccinatie/ Voorschrift COVID-19-VACCIN-MODERNA ORIG/MICRON BA1 INJ 0,5 ML Dit is de productnaam van het vaccin. In de productnaam kunnen afkortingen voorkomen van de ziekte waartegen gevaccineerd wordt zoals COVID-19, of HPV maar ook afkortingen zoals INJ 0.5 ml. Dit betekent injectie van 0,5 milliliter. Of INJCVL (injectievloeistof)

     

    Batchnummer/ Batchnr / Batch informatie / Batch 200120A Een batchnummer is een unieke code en wordt gebruikt voor een groep vaccins die tegelijkertijd is geproduceerd, verwerkt of verpakt. Het batchnummer is bedoeld om het product te kunnen volgen.

     

    Het batchnummer kan leeg zijn, want het is niet altijd beschikbaar vanuit het RIVM.

    Vaccinatiedatum/ Datum van vaccinatie

     

    27-11-2022 De datum van vaccinatie.
    VaccinatieAanleiding/ Vaccinatie Reden/ Reason / Aanleiding Mogelijke antwoorden zijn:

     

    1.     Immunisatie nodig vanuit vaccinatieprogramma (situatie)

    2.     Immunisatie nodig vanuit rijksvaccinatieprogramma (situatie)

    3.     Immunisatie nodig voor werk (situatie)

    4.     Vaccinatie (verrichting)

    5.     Passieve immunisatie (verrichting)

    6.     Reizigersvaccinatie (verrichting)

     

    Voor een HPV-vaccinatie die het RIVM beschikbaar stelt aan een PGO geldt altijd reden 2: Immunisatie nodig vanuit het rijksvaccinatieprogramma.

     

    Voor een coronaprik die het RIVM beschikbaar stelt aan een PGO geldt altijd reden 1: Immunisatie nodig vanuit het vaccinatieprogramma.

     

    Het kan zijn dat een PGO het antwoord afkort tot bijvoorbeeld alleen ‘vaccinatieprogramma’, of ‘rijksvaccinatieprogramma’ in plaats van het hele antwoord ‘immunisatie nodig vanuit vaccinatieprogramma (situatie)’.
    ZiekteWaarTegenGevaccineerdWordt / Vaccinatie Reden Mogelijke antwoorden zijn (deze lijst is niet volledig):

     

    1.     Influenza (aandoening)

    2.     Infectieziekte door Streptococcus pneumoniae (aandoening)

    3.     Aandoening door infectie door ‘Severe acute respiratory syndrome’-coronavirus 2 (aandoening)

    4.     Tetanus (aandoening)

    5.     Hepatitis (aandoening)

    De ziekte of ziekten waarvoor het vaccin bescherming biedt.

     

    Het kan zijn dat dit veld met een Engels antwoord is gevuld, in plaats van een Nederlands antwoord.  Niet alle mogelijke antwoorden zijn al naar het Nederlands vertaald.

     

    Het kan ook zijn dat een PGO het antwoord afkort, of een vertaling van het antwoord toont bijvoorbeeld ‘COVID-19’ in plaats van ‘Aandoening door infectie door ‘Severe acute respiratory syndrome’-coronavirus 2 (aandoening).

     

    !! Sommige PGO’s gebruiken zowel de term Vaccinatie Reden voor de ziekte waarvoor het vaccin bescherming biedt, als voor de vaccinatie aanleiding (immunisatie nodig vanuit rijksvaccinatieprogramma, immunisatie nodig vanuit vaccinatieprogramma, etc)

     

     

    StatusToediening/Vaccinatie status/ Status/ Status van Probleem Mogelijke antwoorden zijn:

     

    1.              Completed

    2.              Entered in Error

    3.              Not Done

    ·       Completed betekent vaccinatie voltooid.

    ·       Entered in error betekent dat de vaccinatie niet is afgerond.

    ·       Not done betekent dat de vaccinatie niet is uitgevoerd.

     

    RIVM heeft alleen voltooide (completed) vaccinaties. Dus de status voor alle vaccinaties in de PGO die bij RIVM opgehaald zijn, staat  ‘completed’.

     

    Bron RIVM@medmij.nl of RIVM De bron van de vaccinatiegegevens. Soms wordt het gehele adres getoond van de bron die gebruikt wordt voor het ophalen van de vaccinatiegegevens (RIVM@medmij.nl) in plaats van alleen de naam van de bron.

     

     

     

    Deze onderstaande items zijn wel onderdeel van het vaccinatiebericht dat in een PGO opgehaald kan worden. Maar als deze items in een PGO getoond worden dan zijn deze leeg. Dit omdat het RIVM niet beschikt over deze informatie over de toegediende vaccinaties.

     

    Naam item  Voorbeeld van de informatie die er in kan staan Toelichting
    Farmaceutische vorm Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. Dit veld is leeg zijn als het getoond wordt in een PGO. Omdat deze informatie niet beschikbaar is vanuit RIVM.
    Serienummer Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. Een serienummer is een unieke code en wordt aan één enkel vaccin toegewezen
    Dosis Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. De toegediende dosis in milliliter.
    Toedieningsweg Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. De manier waarop de vaccinatie is toegediend.
    Anatomische locatie Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. Het deel van het lichaam waar de vaccinatie is toegediend
    Lateraliteit/ zijde Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. De zijde (links/rechts) waar de vaccinatie is toegediend.
    Vaccinatie indicatie Deze informatie is niet beschikbaar vanuit RIVM. De medische noodzaak om te vaccineren, bijvoorbeeld om bescherming te bieden tegen ziekte tijdens zwangerschap, of ouderdom.

     

  • Bij welke PGO’s kan ik op dit moment mijn covidvaccinaties en HPV-vaccinaties voor 16 en 17-jarigen ophalen?

    Dat is nu alleen mogelijk bij Gezondheidsmeter, Ivido, Medxpert en Spreekuur.nl

  • Ik wil mijn vaccinatiegegevens ophalen in mijn PGO, maar ik zie niks, hoe kan dit?

    Er kunnen verschillende redenen zijn:

    • Je hebt geen toestemming gegeven om je vaccinatiegegevens met het RIVM te delen.
    • Je hebt je eerder laten uitschrijven uit de registratie bij het RIVM.
    • Je vaccinatiegegevens zijn nog niet doorgegeven door de zorgverlener. Het kan enkele dagen duren voordat je vaccinatie in het overzicht staat.

    Op dit moment zijn alleen vaccinatiegegevens van de coronaprikken en de HPV-vaccinaties voor jongeren geboren tussen 1 januari 2006 en 31 december 2007 beschikbaar.

    Er wordt aan gewerkt om in de (nabije) toekomst ook andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor alle leeftijdsgroepen toe te voegen.

    Heb je de coronaprik en/of een HPV-vaccinatie ontvangen, ben je 16 of 17 jaar (in het geval van de HPV-vaccinatie) en heb je toestemming gegeven voor registratie, maar zijn je gegevens niet zichtbaar? Neem dan contact op met de zorgverlener die je vaccinatie heeft gegeven, zoals de GGD, het consultatiebureau, het ziekenhuis, huisarts of andere zorgaanbieder. De zorgverlener die je heeft gevaccineerd moet ervoor zorgen dat deze gegevens juist zijn geregistreerd.

  • Welke gegevens van het RIVM kan ik op dit moment ophalen in mijn PGO?

    Coronaprikken en HPV-vaccinaties voor jongeren geboren tussen 1 januari 2006 en 31 december 2007 kunnen vanaf april 2024 worden ontsloten naar PGO’s. Op korte termijn volgen andere onderdelen uit het Rijksvaccinatieprogramma en reisvaccinaties.

  • Hoe geef ik toestemming zodat ik mijn vaccinatiegegevens kan ophalen in een PGO?

    De JGZ vraagt aan jou (en je kind) of je toestemming geeft voor het delen van je gegevens over de HPV-prik met het RIVM.

    Bij iedere coronaprik moet je een GGD vragenlijst invullen. Daarin wordt ook gevraagd of het goed is dat vaccinatiegegevens worden gedeeld met het RIVM.

    Zie ook : https://www.rivm.nl/corona/coronaprik/registratie-privacy

  • Waarom worden de gegevens niet op een begrijpelijke manier getoond?

    Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een gebruiksvriendelijkere manier van tonen. Het heeft ook de aandacht van PGO-leveranciers want zij worden hierop ook beoordeeld door gebruikers via onderzoek en reviews.

  • Ik maak gebruik van een andere PGO. Waarom worden er in mijn PGO nog geen vaccinatiegegevens ontsloten?

    Omdat op dit moment de PGO’s Gezondheidsmeter, Medxpert, Spreekuur.nl en Ivido zich hebben gekwalificeerd voor het veilig ophalen van vaccinatiegegevens naar de PGO.

  • Mijn vaccinatiegegevens kloppen niet. Wat moet ik doen?

    Neem contact op met de zorgverlener die de vaccinatie heeft gegeven. Dit kan de GGD, het consultatiebureau, het ziekenhuis, huisartsenpraktijk of een andere zorgaanbieder zijn. Zij kunnen de gegevens corrigeren.

  • Ik heb toestemming gegeven om mijn gegevens met het RIVM te delen, maar niet met een PGO. Waarom deelt het RIVM deze gegevens met de PGO’s?

    Het RIVM deelt geen gegevens met de PGO’s maar stelt de gegevens alleen aan jou beschikbaar via een PGO. Jij kiest er zelf voor of jij jouw medische gegevens op wilt halen in jouw PGO. Dit kan je alleen doen via een toestemmingsscherm in de PGO en vervolgens via het ophalen met jouw DigiD.

  • Ik heb eerder aangegeven dat ik mijn vaccinatiegegevens niet wil delen met het RIVM, maar wil dit graag alsnog doen. Wat moet ik doen?

    Neem contact op met de zorgverlener die de vaccinatie heeft gegeven. Gaat het om de coronaprik? Dan is dit meestal de GGD, huisarts, specialist ouderengeneeskunde of het ziekenhuis. Gaat het om een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma? Dan is dit meestal het consultatiebureau, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of de GGD. Als je toestemming geeft, kunnen zij de vaccinatiegegevens alsnog met het RIVM delen. En kun je deze gegevens via een PGO inzien.

  • Hoe kan ik mijn vaccinatiegegevens laten verwijderen?

    Coronaprik

    Als je je vaccinatiegegevens bij het RIVM wilt laten verwijderen dan kun je gebruikmaken van je ‘recht op vergetelheid’.

    Ga naar het webformulier Gegevens verwijderen (inloggen met DigiD) om je gegevens te laten verwijderen.

    Rijksvaccinatieprogramma

    Als u uw vaccinatiegegevens van het Rijksvaccinatieprogramma wilt laten verwijderen, kun je een e-mail sturen naar: avg-rvp@rivm.nl.

  • Waar kan ik terecht met een vraag over de vaccinaties die ik zie staan?

    Bij de zorgverlener die de vaccinatie heeft gegeven.

Ontdek welke PGO bij jou past

Wil je weten welke PGO bij jou past? Er zijn verschillende PGO’s. Elke PGO is anders. Het verschil zit bijvoorbeeld in de zorgverleners waarmee je een PGO kunt verbinden. Niet alle PGO’s geven toegang tot gegevens over jouw vaccinaties. En ook welke zelfmeet-apps of slimme horloges je kunt koppelen, dit verschilt per PGO. Ga naar digitalezorggids.nl en kies de PGO die bij jou past of bekijk de pagina Kies een PGO voor meer informatie.

Een aantal voordelen van een PGO

  • Je hebt al jouw medische gegevens van al je zorgverleners op één plek.
  • Je kunt nog eens nalezen wat de arts heeft gezegd tijdens jouw afspraak.
  • Je kunt afspraken nog eens teruglezen op een moment dat jou uitkomt.
  • Je gaat beter voorbereid naar de afspraak met je zorgverlener.

Is een PGO veilig?

Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels. Zie je een PGO waar MedMij op staat? Dan weet je dat deze PGO veilig verbinding maakt met zorgverleners. Je kunt er dan op vertrouwen dat jouw medische gegevens op een veilige en betrouwbare manier worden uitgewisseld.

Is een PGO veilig?

Kost een PGO geld?

Nee, een PGO is gratis. Via de website digitalezorggids.nl vind je een PGO die bij je past.

‘Via mijn PGO kan ik de brieven tussen mijn specialisten en de huisarts op mijn eigen tempo teruglezen. Dat maakt dat ik beter ben voorbereid op vervolgafspraken’, vertelt Jan van Hoek. Hij heeft zowel diabetes als long covid en is hiervoor onder behandeling bij verschillende zorgverleners. ‘Het zou helemaal geweldig zijn als ik straks ook nog met mijn artsen kan chatten als ik een vraag heb.’

Waar kun je terecht met vragen over PGO's?

Wil je meer weten over jouw PGO of heb je vragen? Neem dan contact op met het PGO informatiepunt. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00-18.00 uur

tel: 085- 303 49 59

mail: pgo@helpdeskdigitalezorg.nl

 

‘Het is fijn dat mijn patiënten met een PGO hun eigen moment kunnen kiezen om de uitslagen van onderzoeken te bekijken’, vertelt Marthe Brinckman, oncologisch chirurg bij het Medisch Centrum Leeuwarden. ‘Zo zijn ze beter voorbereid op het spreekuur. Het zou ook fijn zijn als ze straks de adviezen van andere zorgverleners met mij kunnen delen. Zo krijg ik een completer beeld van mijn patiënt.’

Meer informatie

Eerst uitproberen? Probeer onze voorbeeld-PGO

Een PGO is een app of website waar je gratis je medische gegevens kunt bekijken. Vaak kun je ook gegevens over jouw gezondheid toevoegen die je zelf meet. Bijvoorbeeld je bloeddruk of gewicht. Door jouw gezondheidsgegevens op één plek te verzamelen, krijg je grip op je gezondheid. Nieuwsgierig? We vertellen je graag meer.

Eerst uitproberen? Probeer onze voorbeeld-PGO

PGO-Quiz

Wat weet jij over PGO’s? Test je kennis over PGO’s in een online quiz van 7 vragen.

PGO-Quiz

Cursus inloggen in een PGO

PGO’s moeten zorgen dat jouw gegevens goed beschermd zijn. Daarom is inloggen met alleen een wachtwoord niet genoeg. Je hebt ook een tweede, extra stap nodig, bijvoorbeeld met een code via de telefoon. Dat heet twee-factor authenticatie.

In een korte online cursus leggen we uit wat twee-factor authenticatie is en hoe het werkt. Dit kan namelijk op verschillende manieren. Het verschilt per PGO welke manier je moet gebruiken om in te loggen. Ook krijg je aan het eind een tip van ons.

Cursus inloggen in een PGO