Vaccinaties

De overheid vindt het belangrijk dat alle inwoners van Nederland inzicht hebben in de gegevens over hun gezondheid. Daarom is het mogelijk om (een deel van) de gezondheidsgegevens die bij de overheid bekend zijn, op te halen in je Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Je kunt jouw gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma en je coronaprikken ophalen in een aantal PGO’s. Jongeren van 16 en 17 jaar kunnen ook hun HPV-vaccinaties ophalen. Dat kan als je toestemming hebt gegeven voor het delen van je gegevens en als je geboren bent vanaf 1992. Daarvoor werden de gegevens nog niet digitaal vastgelegd.

Later zullen ook gegevens over reisvaccinaties en griepprikken beschikbaar komen. Ondertussen wordt er gewerkt aan het gebruiksvriendelijker maken van PGO’s.

Benieuwd naar wat een PGO nu precies is? Bekijk onderstaand filmpje en lees meer op deze website.

Vraag en antwoord: vaccinatiegegevens in een PGO

Vraag en antwoord: vaccinatiegegevens in een PGO

Ontdek welke PGO bij jou past

Wil je weten welke PGO bij jou past? Er zijn verschillende PGO’s. Elke PGO is anders. Het verschil zit bijvoorbeeld in de zorgverleners waarmee je een PGO kunt verbinden. Niet alle PGO’s geven toegang tot gegevens over jouw vaccinaties. En ook welke zelfmeet-apps of slimme horloges je kunt koppelen, dit verschilt per PGO. Ga naar digitalezorggids.nl en kies de PGO die bij jou past of bekijk de pagina Kies een PGO voor meer informatie.

Een aantal voordelen van een PGO

  • Je hebt al jouw medische gegevens van al je zorgverleners op één plek.
  • Je kunt nog eens nalezen wat de arts heeft gezegd tijdens jouw afspraak.
  • Je kunt afspraken nog eens teruglezen op een moment dat jou uitkomt.
  • Je gaat beter voorbereid naar de afspraak met je zorgverlener.

Is een PGO veilig?

Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels. Zie je een PGO waar MedMij op staat? Dan weet je dat deze PGO veilig verbinding maakt met zorgverleners. Je kunt er dan op vertrouwen dat jouw medische gegevens op een veilige en betrouwbare manier worden uitgewisseld.

Is een PGO veilig?

Kost een PGO geld?

Nee, een PGO is gratis. Via de website digitalezorggids.nl vind je een PGO die bij je past.

‘Via mijn PGO kan ik de brieven tussen mijn specialisten en de huisarts op mijn eigen tempo teruglezen. Dat maakt dat ik beter ben voorbereid op vervolgafspraken’, vertelt Jan van Hoek. Hij heeft zowel diabetes als long covid en is hiervoor onder behandeling bij verschillende zorgverleners. ‘Het zou helemaal geweldig zijn als ik straks ook nog met mijn artsen kan chatten als ik een vraag heb.’

Waar kun je terecht met vragen over PGO's?

Wil je meer weten over jouw PGO of heb je vragen? Neem dan contact op met het PGO informatiepunt. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00-18.00 uur

tel: 085- 303 49 59

mail: pgo@helpdeskdigitalezorg.nl

 

‘Het is fijn dat mijn patiënten met een PGO hun eigen moment kunnen kiezen om de uitslagen van onderzoeken te bekijken’, vertelt Marthe Brinckman, oncologisch chirurg bij het Medisch Centrum Leeuwarden. ‘Zo zijn ze beter voorbereid op het spreekuur. Het zou ook fijn zijn als ze straks de adviezen van andere zorgverleners met mij kunnen delen. Zo krijg ik een completer beeld van mijn patiënt.’

Meer informatie

Eerst uitproberen? Probeer onze voorbeeld-PGO

Een PGO is een app of website waar je gratis je medische gegevens kunt bekijken. Vaak kun je ook gegevens over jouw gezondheid toevoegen die je zelf meet. Bijvoorbeeld je bloeddruk of gewicht. Door jouw gezondheidsgegevens op één plek te verzamelen, krijg je grip op je gezondheid. Nieuwsgierig? We vertellen je graag meer.

Eerst uitproberen? Probeer onze voorbeeld-PGO

PGO-Quiz

Wat weet jij over PGO’s? Test je kennis over PGO’s in een online quiz van 7 vragen.

PGO-Quiz

Cursus inloggen in een PGO

PGO’s moeten zorgen dat jouw gegevens goed beschermd zijn. Daarom is inloggen met alleen een wachtwoord niet genoeg. Je hebt ook een tweede, extra stap nodig, bijvoorbeeld met een code via de telefoon. Dat heet twee-factor authenticatie.

In een korte online cursus leggen we uit wat twee-factor authenticatie is en hoe het werkt. Dit kan namelijk op verschillende manieren. Het verschilt per PGO welke manier je moet gebruiken om in te loggen. Ook krijg je aan het eind een tip van ons.

Cursus inloggen in een PGO