Steeds vaker richten ziekenhuizen en andere zorginstellingen zelf een helpdesk in voor digitale zorg. Dit is een plek waar mensen vragen kunnen stellen over digitale diensten. Bijvoorbeeld over het zorgportaal, of diensten voor beeldbellen, thuismonitoring of een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Hoe zet je zo’n helpdesk gedegen op?
Deze tips van BeterDichtbij helpen je verder.
- Zorg voor betrokken mensen die een vertrouwen kunnen geven. Stel medewerkers hiervoor vrij.
- Maak het laagdrempelig. Naast een e-mailadres is een telefoonnummer een must. En communiceer de contactmogelijkheden duidelijk.
- Wees bereikbaar. Niet slechts een paar ochtenden in de week, maar ook buiten kantooruren.
- Richt een fysiek servicepunt in. Een centrale plek waarbij de mensen met al hun vragen ook binnen kunnen lopen en direct eventuele hulp kunnen ontvangen bij het (bijvoorbeeld) activeren van een app.
- Deel kennis, dat geeft vertrouwen aan de servicemedewerkers om alle vragen goed te kunnen beantwoorden.
Ga je aan de slag met een digitale helpdesk? Neem dan ook onderstaande adviezen ter harte:
- Geef het tijd!
- Haal je inspiratie ook bij collega-organisaties die al ervaring hebben opgedaan.
- Begin gewoon en leer al doende. Zo kun je de service steeds verder verbeteren.
- Werk samen met de leveranciers van je digitale diensten. Zij hebben veel kennis.
Helpdesk ook voor vragen over PGO’s
Het is voor zorgverleners en patiënten handig als de helpdesk ook te benaderen is voor vragen over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Met de leermiddelen op PGO.nl kun je medewerkers opleiden tot vraagbaak over PGO’s (Leermiddelen voor zorgverleners – PGO). Daar vind je video’s, e-learnings, workshop materialen en meer.
Helpdesk uitbesteden
Als zorgorganisatie kun je een helpdesk ook uitbesteden door je aan te sluiten bij de Helpdesk Digitale Zorg. Deze helpdesk helpt patiënten van aangesloten organisaties met digitale vragen die niet medisch inhoudelijk zijn.