Waar kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

Steeds meer mensen verzamelen medische gegevens in een PGO. Deze gegevens staan in de computer bij verschillende zorgverleners, zoals je huisarts en het ziekenhuis. In een PGO verzamel je deze medische gegevens op één plek. PGO’s met het MedMij-label laten zien dat het uitwisselen van medische gegevens veilig gebeurt. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van medische gegevens. Het aantal plekken in de zorg waar je je gegevens kunt ophalen, groeit de komende jaren.   

In de eerste 10 maanden van 2023 zijn er 395.000 mensen die een PGO gebruiken. Zij haalden 911.000 keer medische gegevens op in hun PGO. Er zijn 14 PGO’s met een MedMij-label waarmee dit op een veilige manier kan. En er zijn ruim 5.000 zorgverleners waarbij jij je PGO kunt gebruiken. In dit artikel vertellen we je welke gegevens je al kunt ophalen in je PGO.

Waar kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

Waar kun jij in 2023 je PGO gebruiken?

Bij huisartsen

Het is inmiddels bij 97% van de huisartsen in Nederland mogelijk om medische gegevens op te halen in een PGO. Zoals een kopie van een deel van jouw medisch dossier, het advies van je huisarts en documenten. In het laatste kwartaal van 2022 zijn huisartsgegevens 70.000 keer  succesvol verzameld in een PGO. Ook zijn we een aantal dingen aan het testen zodat je straks:

  • Vragenlijsten kunt ophalen in je PGO
  • Een digitale afspraak kunt inzien via je PGO
  • Zelfmetingen kunt terugsturen via je PGO naar je huisarts

Bij ggz-instellingen

Het is bij 51 ggz-instellingen mogelijk een kopie van een deel van het medisch dossier op te halen.

Bij ziekenhuizen/zelfstandige klinieken

Een kopie ophalen van een deel van jouw medisch dossier, zoals het advies van een medisch specialist kan inmiddels bij 70 procent van de 198 Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige klinieken (zoals oogziekenhuizen en revalidatie-instellingen). De komende maanden zal dit aantal nog snel toenemen. In 2022 werden er bijna 22.000 keer medische gegevens van ziekenhuizen en klinieken verzameld in een PGO.

En verder

Binnenkort zal het mogelijk zijn om covid-vaccinatiegegevens op te halen bij het RIVM. Later in het jaar zullen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de reizigersvaccinaties volgen. Ook staat het ophalen van een deel van het medisch dossier in de Langdurige Zorg en Geboortezorg op de planning. Zodra daar meer bekend over is, lees je het hier.

 

Doe de check

Een PGO werkt nog niet bij alle zorgorganisaties. Om bijvoorbeeld ziekenhuisgegevens op te halen naar je PGO, moet jouw PGO kunnen verbinden met jouw ziekenhuis. Kun je een PGO al gebruiken bij jouw zorgverlener? Dit kun je checken via de knop ‘doe de check’ op digitalezorggids.nl.

Doe de check op digitalezorggids.nl