Bij wie kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

Steeds meer mensen verzamelen medische gegevens in een PGO. Deze gegevens staan in de computer bij verschillende zorgverleners, zoals je huisarts en het ziekenhuis. In een PGO verzamel je deze medische gegevens op één plek. PGO’s met het MedMij-label laten zien dat het uitwisselen van medische gegevens veilig gebeurt. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van medische gegevens. Het aantal plekken in de zorg waar je je gegevens kunt ophalen, groeit de komende jaren. In dit artikel vertellen we je welke gegevens je al kunt ophalen in je PGO.  

Let op: een PGO werkt nog niet bij alle zorgorganisaties. Om bijvoorbeeld huisartsgegevens op te halen naar je PGO, moet jouw PGO kunnen verbinden met jouw huisarts. Kun je een PGO al gebruiken bij jouw zorgverlener? Dit kun je checken op digitalezorggids.nl via de knop ‘Doe de check’.

Bij wie kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

December 2022

Wat kan je eind 2022 al met een persoonlijke gezondheidsomgeving?

Dit jaar is ruim 98.000 keer succesvol medische gegevens via de MedMij-verbinding opgehaald in een PGO. Ga jij het ook proberen?

We vertellen je graag waar je nu al je PGO kunt gebruiken.

Bij huisartsen

Het is inmiddels bij 96% van de huisartsen in Nederland mogelijk om medische gegevens op te halen in een PGO. Zoals een kopie van een deel van jouw medisch dossier, het advies van je huisarts en documenten. Dit jaar werd 53.000 keer huisartsgegevens succesvol verzameld in een PGO. Ook zijn we een aantal dingen aan het testen zodat je straks:

  • Vragenlijsten kunt ophalen in je PGO
  • Een digitale afspraak kunt inzien via je PGO
  • Zelfmetingen kunt terugsturen via je PGO naar je huisarts

Bij ggz-instellingen

Het is bij 51 ggz-instellingen mogelijk een kopie van een deel van het medisch dossier op te halen.

Bij ziekenhuizen/zelfstandige klinieken

Een kopie ophalen van een deel van jouw medisch dossier, zoals het advies van een medisch specialist kan inmiddels zo’n 147 ziekenhuizen/zelfstandige klinieken. De komende maanden zal dit aantal nog snel toenemen. In 2022 werd er 21.000 keer medische gegevens van ziekenhuizen en klinieken verzameld.

Komend jaar

In het voorjaar van 2023 zal het mogelijk zijn om covid-vaccinatiegegevens op te halen bij het RIVM. Later in het jaar zullen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de reizigersvaccinaties volgen. Voor 2023 staat ook het ophalen van een deel van het medisch dossier in de Langdurige Zorg en Geboortezorg op de planning. Zodra daar meer bekend over is, lees je het hier.