Waar kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

Het lukt steeds meer mensen om medische gegevens in hun PGO te verzamelen. Deze gegevens staan in de computer bij verschillende zorgverleners. In een PGO verzamel je je medische gegevens op één plek. Om veilig gegevens op te halen naar jouw PGO is MedMij ontwikkeld. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. De veilige MedMij-verbinding tussen een PGO en de computer van de huisarts, het ziekenhuis of een ggz-instelling is pas net mogelijk. De hoeveelheid gegevens die je op kunt halen groeit de komende jaren. In dit artikel houden we bij welke gegevens jij al kunt ophalen in je PGO.  

Let op: een PGO werkt niet altijd met alle zorgverleners samen. Om bijvoorbeeld huisartsgegevens op te halen naar je PGO, moet jouw PGO kunnen verbinden met huisartsen. Dit kun je checken op digitalezorggids.nl.

Waar kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

Juli 2022

Het ophalen van medische gegevens naar een PGO is nieuw, dus niet alles loopt meteen goed. Van de ruim 1.000 mensen die meededen aan onderzoek, lukte het 45 procent hun gegevens bij de huisarts op te halen. Soms lukt het mensen nog niet om hun medische gegevens op te halen. Omdat ze het inloggen of het ophalen ingewikkeld vinden bijvoorbeeld. Of als er een storing zit in de techniek. De mensen die het lukt zijn positief. Ruim twee derde vindt een PGO nuttig en bij een derde is de intentie hoog om een PGO in de toekomst te blijven gebruiken. Hieronder staat een overzicht van de gegevens die je op dit moment op kunt halen. Lukt het jou?  

 

Ruim 4000 huisartsen doen mee. Welke gegevens kun je daar ophalen?  

  • Een kopie van een deel van jouw medisch dossier, zoals het advies van de huisarts. Dit kan nu bij 4700 huisartsen.
  • Brieven van medisch specialisten, radiologieberichten of verwijsbrieven. Dit kan nu bij 4000 huisartsen.
  • Overgevoeligheden en medicatiegegevens, voor zover de huisarts dit heeft geregistreerd.

 

30 GGZ-instellingen doen mee. Welke gegevens kun je daar ophalen? 

  • Een kopie van een deel van jouw medisch dossier, bijvoorbeeld een behandelaanwijzing. 

 

23 ziekenhuizen doen mee. Vanaf oktober zelfs ruim 200 ziekenhuizen, klinieken en revalidatiecentra. Welke gegevens kun je daar ophalen?