PGO.nl
Foto van een man die aan het denken is FAQ icon

Veelgestelde vragen

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen over PGO’s. Deze worden de komende tijd aangevuld.

Zijn er al PGO's beschikbaar?

Zeker, er zijn nu al PGO’s beschikbaar. Elke PGO ziet er anders uit. En in elke PGO kan je weer andere gegevens bijhouden. Bijvoorbeeld hartslagmetingen, bloedwaarden of eet- en slaapgewoonten. Het verschilt straks ook per PGO welke medische gegevens je kunt uitwisselen. Kies dus een PGO met functies die jij belangrijk vindt.

Op dit moment kun je nog geen medische gegevens verzamelen in je PGO. Als zorgverleners straks een MedMij-label hebben, dan kunnen de gegevens uit hun systemen ook uitgewisseld worden. Bijvoorbeeld van de huisarts, apotheek of het ziekenhuis.

Wat is het verschil tussen een PGO en de bestaande patiëntenportalen van ziekenhuizen en huisartsen?

Patiëntenportalen zijn informatiesystemen van zorgverleners. Vaak heb je te maken met meerdere portalen, zoals van jouw ziekenhuis, huisarts en fysiotherapeut. Een PGO is een omgeving van jouzelf, waarin je de gegevens van al deze partijen eenvoudig kunt verzamelen, beheren en delen. Of en met wie je gegevens deelt, bepaal je zelf. Zo heb jij grip op je eigen gezondheidsgegevens. Wil je meer weten, bekijk dan deze animatie.

Waarom is het nu nog niet mogelijk gegevens uit te wisselen tussen een PGO en zorgverlener?

Om dit voor elkaar te krijgen, moeten jouw PGO en het zorgsysteem van de zorgverlener aan elkaar worden gekoppeld. Stichting MedMij heeft hier een aantal regels voor opgesteld. De PGO’s én de systemen van de zorgverleners moeten hieraan voldoen. Dit zorgt voor een veilige en betrouwbare verbinding. Deze uitwisseling gebeurt stapsgewijs in de komende jaren. Op de tijdlijn lees je wat wanneer mogelijk is.

Waarom is een PGO handig?

Nu zijn al jouw gezondheidsgegevens nog op verschillende plekken opgeslagen. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. Straks kun je in een PGO verschillende van deze gegevens verzamelen. Je kan de gegevens ook aanvullen met eigen metingen. En je kan de gegevens delen met wie en wanneer jij dat wilt.

Wat zijn de voordelen van een PGO?
  • Je houdt zelf grip op jouw gezondheid. Zorgverleners weten soms niet van elkaar wat er gedaan is. Met een PGO kun je zelf bepalen wanneer je artsen informatie geeft. Daardoor kan de arts zijn werk beter doen.
  • Je kunt een bezoek aan de (huis)arts beter voorbereiden.
  • Je kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen op een moment dat jou uitkomt.
  • Je hebt overzicht van je gegevens en behandelingen uit het verleden.
  • Wanneer je van arts wisselt, dan heb je nog steeds toegang tot al jouw gegevens.
Hoe ziet een PGO eruit?

Je hebt verschillende PGO’s. Met de keuzehulp kun je kijken welke PGO het beste bij je past. Wil je alvast weten hoe een PGO eruit kan zien? Bekijk dan de demo.

Hoe weet ik of een PGO veilig is?

Je weet dat een PGO veilig is als het een MedMij-label heeft. Stichting MedMij heeft een aantal regels gemaakt waaraan een veilige uitwisseling van gegevens moet voldoen. Zo kun je erop vertrouwen dat gegevens tussen jou en je zorgverleners op een veilige en betrouwbare manier uitgewisseld worden. Voor meer informatie kijk je op www.medmij.nl.

Waar kan ik terecht met vragen over PGO’s?

Heb je een vraag? Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Zij geven informatie én advies, waar je zelf mee aan de slag kunt.

Wie kan er allemaal in mijn PGO kijken?

Als een PGO een MedMij-label heeft, ben jij de enige die toegang heeft tot de informatie in jouw PGO. Dit label betekent dat je gezondheidsgegevens op een veilige en betrouwbare manier beveiligd zijn en uitgewisseld kunnen worden. Wel kun je naasten voor functionaliteiten machtigen om informatie aan te vullen of te lezen. Jij besluit zelf met wie je jouw gegevens wil delen.

Kan ik van PGO wisselen?

Je kan altijd van PGO wisselen. Wil je zeker weten dat je gegevens op een veilige manier naar een andere PGO kunt verplaatsen? PGO’s met een MedMij-label kunnen dit sowieso.

Is een PGO gratis?

In principe is een PGO gratis. Voor aanvullende opties betaal je vaak een (klein) bedrag. Dit verschilt per PGO.