Nederlandse bibliotheken richten steeds meer loketten in voor de digitale hulpvragen van miljoenen Nederlanders met beperkte digitale vaardigheden. Op dit moment bestaan er 682 Informatiepunten Digitale Overheid in het land. En dat worden er steeds meer. Hier kun je bijvoorbeeld terecht met vragen over het gebruik van DigiD voor je PGO.
Digitale hulpvragen
De bibliotheken stonden afgelopen maandag stil bij de 100.000ste digitale hulpvraag die zij kregen van bezoekers sinds de start in 2019. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Rotterdam waarbij demissionair staatssecretaris Van Huffelen aanwezig was. Het vaakst worstelen mensen in de praktijk met DigiD. Bijna een kwart van alle gestelde vragen gaat over DigiD. Denk aan het aanvragen en activeren van DigiD en het installeren van de DigiD-app. Ook het PGO Informatiepunt ontvangt veel vragen over DigiD bij het gebruik van een PGO.
Beperkte digitale vaardigheden
Volgens kennisinstituut Pharos heeft 1 op de 5 Nederlanders van 12 jaar en ouder beperkte digitale vaardigheden. Uit ander onderzoek blijkt dat 25% van alle patiënten en cliënten aangeeft een gebrek aan kennis en vaardigheden te hebben om e-health te gebruiken. Zes van de tien vragen op de informatiepunten in de bibliotheken, komen van 65-plussers. Maar ook mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, mensen met een lichte verstandelijke beperking en anderstaligen lopen geregeld vast in de digitale wereld.