De verplichting voor huisartsen om de medicatieafspraak beschikbaar te stellen aan PGO’s gaat 1 juli 2024 in. Dat heeft de Rijksoverheid gisteren bekend gemaakt. Hiermee is geregeld dat de huisarts het deel van het recept dat betrekking heeft op hoe en wanneer een geneesmiddel gebruikt moet worden (de medicatieafspraak) op verzoek van de patiënt beschikbaar moet stellen in diens PGO.
97% aangesloten
Tot en met 31 mei 2024 loopt het Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling professional en patiënt (VIPP OPEN) specifiek voor huisartsen. Dit programma is bijna afgerond en 97% van de huisartsen zijn nu aangesloten op PGO’s. Hiermee voldoen bijna alle huisartspraktijken aan de eisen om onder andere de medicatieafspraak beschikbaar te kunnen stellen aan de cliënt via een PGO. Met de huisartsenkoepels is besproken dat de huisartsenpraktijken die nog niet zijn aangesloten op een DVA (dienstverlener aanbieder) tot 1 juli 2024 de tijd hebben om een PGO-aansluiting te realiseren. Er wordt in overleg met de huisartsenkoepels gewerkt aan een ondersteuningsprogramma voor deze praktijken.
Afspraken zorgakkoord
Verschillende zorgsectoren, waaronder de huisartsen, worden de komende jaren financieel ondersteund bij de uitvoering van de werkagenda, die voortvloeit uit het Integraal Zorg Akkoord. Door uitvoering van die werkagenda’s worden knelpunten opgelost, zodat patiënten en zorgverleners meer voordelen gaan ervaren bij de inzet van PGO’s. Dit is van belang omdat in de toekomst andere gegevensuitwisselingen ook verplicht via PGO’s moeten plaatsvinden. Dit is geregeld in het besluit electronische gegevensuitwisseling in de zorg (Begiz).