Het kiezen van een PGO is persoonlijk. Want elke PGO is anders. Het verschil zit bijvoorbeeld in de zorgverleners waarmee je een PGO kan verbinden. En ook met welke zelfmeet apps en wearables je kan koppelen verschilt per PGO. Met de vragen in deze blog bepaal jij wat voor jou belangrijk is aan een PGO. Dit helpt jou met kiezen voor een PGO die bij jou past.
Vraag 1. Welke medische gegevens wil ik nu of in de toekomst in mijn PGO verzamelen?
Een overzicht van al jouw gezondheidsgegevens op één online plek? Dat is het idee achter een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Bijzonder aan een PGO is dat je met verschillende zorgverleners kan verbinden. Jouw medische gegevens staan in hun computer. In een PGO kan jij zelf een kopie van deze gegevens verzamelen.
Het veilig verzamelen van je medische gegevens in een PGO is geregeld via MedMij. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. Het verschilt per PGO bij welke zorgverleners jij je PGO kunt gebruiken.
Je moet dus eerst goed bedenken welke medische gegevens jij in je PGO wilt verzamelen. Stel je wilt jouw huisartsgegevens in een PGO verzamelen.
- Kies dan een PGO met een MedMij-label voor huisartsgegevens
- En controleer of jouw huisarts ook via MedMij kan verbinden met een PGO. Huisartsen zonder MedMij-label kunnen dat niet. Dit kun je checken op digitalezorggids.nl via de knop ‘Doe de check’.
Als jij in je PGO medische gegevens van de huisarts én het ziekenhuis wilt, dan kies je een PGO met een MedMij-label voor huisartsen én ziekenhuizen.
Let op: het aantal zorgverleners met een MedMij-label groeit. Als jouw PGO met ziekenhuizen kan verbinden, dan is het wachten tot jouw ziekenhuis het MedMij-label heeft. Misschien is dat nu niet zo, maar over een jaar wel. Vraag jouw behandelaar in het ziekenhuis of en wanneer zij het MedMij-label hebben.
Vraag 2. Welke andere functies vind ik belangrijk in mijn PGO?
In een PGO kan je gegevens verzamelen die je zelf meet. Zoals de waarden van je bloeddruk, wat je eet of hoeveel je sport. Dat geeft overzicht. Elke PGO biedt andere functies. Dat zorgt ervoor dat er veel keuze is.
- Wil jij een dagboek in je PGO bijhouden? Of bepaalde gegevens zelf toevoegen zoals je medicatiegebruik, allergieën of zelfmetingen? Kijk dan bij welke PGO’s dit kan.
- Houd je jouw dagelijkse activiteit of sportsessies bij met behulp van je smartphone of wearable? Dan is het handig dat je een PGO kiest die kan koppelen met de apps of wearables die je nu al gebruikt.
- Vind je het belangrijk dat je contact kunt opnemen met de helpdesk van een PGO? Bekijk dan of deze per telefoon, e-mail en/of chat te bereiken is.
Vraag 3. Wil je je PGO als app of website gebruiken?
Een PGO is een website of app op je telefoon. Soms beiden.
Vraag 4. Wat wil je voor de extra functies in je PGO betalen?
In een PGO via MedMij verbinding maken met een zorgverlener is gratis. Zo zet jij gratis een kopie van je medische gegevens in je PGO. Voor aanvullende functies kan een PGO-aanbieder een (klein) bedrag vragen. Bijvoorbeeld voor het koppelen met zelfmeetapparaten of voor persoonlijke rapportages over de voortgang van je gezondheid.
Aan de slag!
De beste manier om erachter te komen of een PGO bij je past is er eentje uitproberen. Ons advies: kies een PGO en ga aan de slag.
Lukt het niet? Neem dan contact op met het PGO informatiepunt. Zij kunnen je helpen met praktische vragen. Bijvoorbeeld: het aanmaken van een account, het installeren van een PGO-app of het inloggen.
Wil je toch een andere PGO omdat bijvoorbeeld je situatie is veranderd? Je kan altijd van PGO wisselen. In een andere PGO met een MedMij-label kan je ook de medische gegevens van je verschillende zorgverleners zetten. Die gegevens blijven natuurlijk wel in de computer staan bij de zorgverlener. Helaas kunnen andere gegevens die je hebt verzameld in je oude PGO wel verloren gaan.
PGO’s worden steeds beter en completer
Hoe meer mensen een PGO gebruiken, hoe meer PGO-bouwers leren. De PGO’s van nu worden daardoor steeds beter. Bijvoorbeeld door nieuwe functies. Of omdat verbinding met meer zorgverleners mogelijk is. Ook maken steeds meer zorgverleners hun computers klaar voor verbinding via MedMij. Door deze ontwikkelingen worden PGO’s de komende jaren steeds completer. En dat geeft jou meer overzicht.
Kies hier een PGO die bij jou past!