Een PGO biedt waardevolle informatie voor cliënten en zorgverleners, en geeft bovendien een veilig gevoel. Niettemin ziet Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van Sensire, nog wel wat problemen die moeten worden opgelost. “Steeds meer patiëntportalen, zowel van huisartsen als van ziekenhuizen, zijn op weg om een PGO te worden en krijgen ook een MedMij-certificering. Dat is naar mijn idee vaak ten onrechte.”
“Wij hebben al enkele jaren geleden voor de toepassing van een PGO gekozen. Dat was voor ons een principiële keuze, want wij vinden dat in de zorg de cliënt onvoldoende een rol speelt en te weinig geïnformeerd is. De zorgverlener staat centraal, en dat geeft een ongelijkwaardige positie. Een geïnformeerde cliënt kan het kennisverschil met de dokter verkleinen en zo de regie nemen.”
Dat zegt Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire, een grote vvt-instelling in de Achterhoek. Sensire onderzocht de betekenis van een PGO voor twee categorieën patiënten, COPD en Parkinson. En er zijn plannen om dit uit te breiden naar diabetes, hartfalen en palliatieve zorg.