Medisch-specialistische zorg

Een PGO is voor de meeste mensen nieuw. Voor de patiënt en voor de zorgverlener. Op PGO.nl vinden professionals in de medisch-specialistische zorg communicatiematerialen om patiënten te informeren over PGO’s. En om hen te stimuleren een PGO te gebruiken. Ook vind je er informatie over hoe een PGO jouw werk kan veranderen.

In samenwerking met

Meer informatie

Toolkit

De toolkit is gevuld met communicatiemateriaal dat zorgverleners kunnen gebruiken om PGO’s bij hun patienten of clienten onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld video’s, social media uitingen, posters en voorbeeldteksten.

Toolkit

Leermiddelen voor zorgverleners

Wil je meer leren over PGO’s? Je kennis en vaardigheden vergroten? Hier zijn verschillende leermiddelen voor gemaakt. Zo zijn er e-learnings, korte testen, workshoppakketten, een training en linkjes naar interessante sites.

Leermiddelen voor zorgverleners

VIPP 5

Het VIPP5-programma helpt instellingen van medisch-specialistische zorg, en audiologische centra om de volgende stap te zetten in de digitale informatie-uitwisseling met de patiënt.

VIPP 5

VIPP Centraal

Blijf op de hoogte op VIPP Centraal. Hier staat nieuws en actuele informatie rond het programma VIPP 5. Maar ook beproefde voorbeelden en praktische tips uit zorginstellingen.

VIPP Centraal

Tips van versnellers – VIPP 5

In deze video delen de klinieken (Reumazorg Zuid West Nederland, Women’s Health care) en MedMij hun ervaringen en tips voor het behalen van module 1 van de VIPP 5-regeling.

De meerwaarde van een PGO voor jou als zorgverlener

Een animatie gemaakt door VIPP 5: Ben je benieuwd welke impact het gebruik van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) heeft op het werk van zorgverleners? Wil je weten welke voordelen het in de spreekkamer oplevert? En wat is het verschil met een patiëntenportaal? In deze animatie krijg je antwoord op die vragen. Kijk voor meer informatie op www.vipp-programma.nl.

Veelgestelde vragen medisch-specialistische zorg

Veelgestelde vragen medisch-specialistische zorg

 • Wat als mijn patiënt minder digitaalvaardig is?

  Schat eerst in hoe digitaal vaardig je patiënt is. Pharos heeft hiervoor een quickscan ontwikkeld. Daarnaast is er veel aanbod in de buurt, zoals cursussen, om patiënten verder te helpen. Kijk hiervoor eens op hetinformatiepunt.nl.

 • Wat als mijn patiënten verschillende PGO’s gebruiken?

  Dit is geen enkel probleem. Een zorgverlener blijft altijd werken met zijn eigen systeem. Een PGO is van een patiënt. In een PGO met MedMij-label kan de patiënt een kopie van de gegevens uit zijn medische dossier zetten. In de toekomst kan hij gegevens vanuit de PGO ook delen met zorgverleners. Zoals het ziekenhuis of de huisarts.  

 • Wat als een patiënt zijn medische gegevens niet kan ophalen in zijn PGO?

  Een patiënt kan via MedMij in zijn PGO zelf verbinding maken met de juiste zorgverlener. Als dit in zijn PGO niet lukt, kan dit een aantal redenen hebben:

  • De PGO heeft geen MedMij-label.
  • De zorgverlener staat nog niet op de Zorgaanbiederslijst van MedMij. De zorgverlener kan hierover contact opnemen met zijn ICT-leverancier.
  • De patiënt/gebruiker is jonger dan 16 jaar. Vanaf 16 jaar kun je een PGO gebruiken. Dan heb je volgens de regelgeving zelfstandig recht op inzage.

  Als de patiënt via zijn PGO wel verbinding kan maken met de zorgverlener, maar geen gegevens ontvangt. Dan kan dit twee redenen hebben:

  • De zorgverlener heeft na 1 juli 2020 geen nieuwe gegevens aan het dossier van de patiënt toegevoegd.
  • De koppeling tussen het systeem van de zorgverlener en de PGO werkt nog niet goed. Het probleem ligt dan of bij de ICT-leverancier, of bij de PGO-leverancier. Ons advies is beiden te informeren over dit probleem.

   

Actueel nieuws

Nieuws 21 oktober 2021

Vergroot jouw kennis over PGO’s met nieuwe e-learning

Read newsitem Vergroot jouw kennis over PGO’s met nieuwe e-learning
Onderzoeken 16 mei 2022

Tussenrapportage: 1,5 jaar PGO-onderzoek samengevat

Read newsitem Tussenrapportage: 1,5 jaar PGO-onderzoek samengevat
Artikel 11 mei 2022

Jessica Varkevisser, SRN Revalidatie: ‘Met PGO kunnen we juiste zorg verlenen’

Read newsitem Jessica Varkevisser, SRN Revalidatie: ‘Met PGO kunnen we juiste zorg verlenen’
Artikel 09 mei 2022

Gebruikersonderzoek verbetert PGO-ervaring

Read newsitem Gebruikersonderzoek verbetert PGO-ervaring
Nieuws 25 april 2022

14 juni: online bijeenkomst voor patiëntenorganisaties over PGO’s

Read newsitem 14 juni: online bijeenkomst voor patiëntenorganisaties over PGO’s