Huisartsenzorg

Bijna alle huisartsen In Nederland kunnen in 2022 via MedMij gegevens uitwisselen met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) snel. Een PGO is voor de meeste mensen nieuw. Voor de patiënt en voor de huisarts. Wat betekent een PGO voor huisartsen?

 

In samenwerking met

Meer informatie

Toolkit

De toolkit is gevuld met communicatiemateriaal dat zorgverleners kunnen gebruiken om PGO’s bij patiënten onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld video’s, social media uitingen, posters en voorbeeldteksten.

Toolkit

Leermiddelen voor zorgverleners

Wil je meer leren over PGO’s? Je kennis en vaardigheden vergroten? Hier zijn verschillende leermiddelen voor gemaakt. Zo zijn er e-learnings, korte testen, workshoppakketten, een training en linkjes naar interessante sites.

Leermiddelen voor zorgverleners

Programma OPEN

OPEN is een programma van InEen, LHV en NHG dat huisartsen helpt bij online inzage voor patiënten.

Programma OPEN

Trainingspakket 'PGO in de huisartspraktijk'

Alliantiepartner GERRIT heeft een online training over PGO’s ontwikkeld voor medewerkers in de huisartspraktijk. Het pakket bestaat uit een handleiding, een powerpoint presentatie en poll-vragen.

Trainingspakket 'PGO in de huisartspraktijk'
Veelgestelde vragen huisartsenzorg

Veelgestelde vragen huisartsenzorg

 • Ik vind digitale producten moeilijk. Kan ik een PGO gebruiken?

  Heb je praktische vragen bij het gebruik van computer, mobiel of tablet als je aan de slag gaat met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

  Getrainde vrijwilligers van de DigiHulplijn helpen je telefonisch verder of verwijzen je door naar ondersteuning bij jou in de buurt bij vragen over:

  • een PGO app installeren;
  • account aanmaken;
  • gebruik van DigiD;
  • of een andere praktische digitale vraag.

  Bel de DigiHulplijn: 0800 1508 (gratis)
  Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 – 17:00 uur.

 • Wat als mijn patiënt technische of functionele vragen over zijn of haar PGO heeft?

  Als jouw patiënt technische of functionele vragen heeft over zijn of haar PGO, verwijs de patiënt dan naar de leverancier van de betreffende PGO. Ter informatie staan alle PGO’s met MedMij-label vermeld op deze website PGO.nl.

 • Kan ik ook meerdere PGO’s gebruiken?

  Je kunt meerdere PGO’s gebruiken. Maar het is verstandiger een PGO te kiezen die met al jouw zorgverleners kan verbinden. Dan verzamel je al je medische informatie in 1 PGO. Op dit moment kunnen bijna alle huisartsen in Nederland via MedMij verbinding maken met een PGO. En ook steeds meer ggz-instellingen en ziekenhuizen sluiten zich aan. Je kunt altijd wisselen. De medische informatie die je via MedMij uitwisselt, kun je ook weer in een andere PGO ophalen. Het kan wel zijn dat de gegevens die je zelf in een PGO zet verdwijnen als je wisselt.

 • Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal van het ziekenhuis of de huisarts?
  • Jij kiest de PGO die het beste bij jou past. In een PGO verzamel je gegevens over de gezondheid op één plek. Gegevens die je zelf meet en medische gegevens van verschillende zorgverleners zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dat geeft overzicht.  
  • Een patiëntenportaal is een website van een zorginstelling. Deze zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis, kiest het portaal. In een portaal kun je de medische gegevens bekijken die deze zorginstelling van jou heeft. En afspraken maken of beeldbellen. Kom je bij meer zorginstellingen, dan heb je te maken met verschillende portalen.

  Voor meer informatie kijk de video ‘Wat is het verschil tussen een PGO en een portaal?’ [1:27 minuten]

 • Wat als het ophalen van mijn medische gegevens niet lukt?

  Een patiënt kan via MedMij in zijn PGO zelf verbinding maken met de juiste zorgverlener. Als dit in zijn PGO niet lukt, kan dit een aantal redenen hebben:

  • De PGO heeft geen MedMij-label.
  • De zorgverlener staat nog niet op de Zorgaanbiederslijst van MedMij. De zorgverlener kan hierover contact opnemen met zijn ICT-leverancier.
  • De patiënt/gebruiker is jonger dan 16 jaar. Vanaf 16 jaar kun je een PGO gebruiken. Dan heb je volgens de regelgeving zelfstandig recht op inzage.

  Als de patiënt via zijn PGO wel verbinding kan maken met de zorgverlener, maar geen gegevens ontvangt. Dan kan dit twee redenen hebben:

  • De zorgverlener heeft na 1 juli 2020 geen nieuwe gegevens aan het dossier van de patiënt toegevoegd.
  • De koppeling tussen het systeem van de zorgverlener en de PGO werkt nog niet goed. Het probleem ligt dan of bij de ICT-leverancier, of bij de PGO-leverancier. Ons advies is beiden te informeren over dit probleem.

   

 • Hoe is een PGO aangesloten op/gekoppeld met mijn HIS?

  Als jouw HIS is aangesloten op het MedMij-netwerk en jouw praktijk geregistreerd staat op de ZAL (zorgaanbiederslijst) van MedMij, dan kunnen gegevens uitgewisseld worden tussen het HIS en een PGO die MedMij-gekwalificeerd is voor jouw gegevensdienst.

 • Welke gegevens uit het dossier bij de huisarts kun je inzien via een PGO?

  Bij bijna 97% van alle huisartsen kun je je medische gegevens en bepaalde documenten ophalen in een PGO. Je haalt niet je complete dossier op, maar bijvoorbeeld de klachten/ziektes die zijn behandeld, een overzicht van de medicijnen die nu gebruikt en verwijsbrieven. Welke gegevens je nog meer kan inzien via een PGO, lees je in een uitgebreid artikel op PGO.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen voor huisartsen

Actueel nieuws

Leermiddelen 21 oktober 2021

Vergroot jouw kennis over PGO’s met nieuwe e-learning

Read newsitem Vergroot jouw kennis over PGO’s met nieuwe e-learning
Algemeen 23 juni 2022

Tips voor opzetten helpdesk digitale zorg in jouw zorginstelling

Read newsitem Tips voor opzetten helpdesk digitale zorg in jouw zorginstelling
Ervaringsverhaal 21 juni 2022

Patiënten positief over het krijgen antwoord in hun PGO

Read newsitem Patiënten positief over het krijgen antwoord in hun PGO
Onderzoek 21 juni 2022

Eerste meting van periodiek onderzoek naar PGO-gebruik afgerond

Read newsitem Eerste meting van periodiek onderzoek naar PGO-gebruik afgerond
Algemeen 14 juni 2022

Bibliotheken bieden les aan over persoonlijke gezondheidsomgevingen

Read newsitem Bibliotheken bieden les aan over persoonlijke gezondheidsomgevingen