Vanaf het moment dat jouw praktijk is aangesloten op het MedMij-netwerk, is deze vindbaar in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dat betekent dat jouw patiënten hun gegevens in hun PGO kunnen verzamelen. Het kan voorkomen dat patiënten hun medisch dossier inzien via een PGO en daar vragen over hebben of met hun PGO in de praktijk komen.
Hoe kan je patiënten met vragen helpen?
- Zorginhoudelijke vragen over gegevens die in de PGO zijn verzameld, bijvoorbeeld over de inhoud van het medisch dossier van je patiënt, behoren bij het zorgproces. Dit is vergelijkbaar met vragen over inzage in gegevens via een portaal.
- Vragen over functionaliteiten van een PGO, of over technische zaken zoals inloggen, hoef je niet te kunnen beantwoorden. Je kunt patiënten doorverwijzen naar de juiste locaties, bijvoorbeeld naar de PGO-leverancier zelf. Of naar PGO.nl. Op deze website staan de meest gestelde vragen van patiënten en vinden zij telefonische hulp.
- Als patiënten vragen om advies over de keuze van een PGO, kan je doorverwijzen naar de keuzehulp op deze website.
Op pgo.nl vind je als huisarts communicatiematerialen om je patiënten te informeren over PGO’s. En hen te stimuleren er een te gebruiken. En informatie over hoe een PGO jouw werk kan veranderen.