Geestelijke gezondheidszorg

Een PGO is voor de meeste mensen nieuw. Voor de patiënt en voor de ggz-professional. Op PGO.nl vinden professionals in de geestelijke gezondheidszorg communicatiematerialen om patiënten te informeren over PGO’s. En om hen te stimuleren een PGO te gebruiken. Ook vind je hier informatie over hoe een PGO jouw werk kan veranderen.

In samenwerking met

Meer informatie

Toolkit

De toolkit is gevuld met communicatiemateriaal dat zorgverleners kunnen gebruiken om PGO’s bij hun patienten of clienten onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld video’s, social media uitingen, posters en voorbeeldteksten.

Toolkit

Leermiddelen voor zorgverleners

Wil je meer leren over PGO’s? Je kennis en vaardigheden vergroten? Hier zijn verschillende leermiddelen voor gemaakt. Zo zijn er e-learnings, korte testen, workshoppakketten, een training en linkjes naar interessante sites.

Leermiddelen voor zorgverleners

VIPP GGZ

VIPP GGZ is het versnellingsprogramma voor de informatie-uitwisseling tussen patiënt en professional binnen de geestelijke gezondheidszorg.

VIPP GGZ

VG Digitaal

VG Digitaal staat voor: VrijGevestigde Digitaal en ondersteunt vrijgevestigde GGZ-professionals bij het optimaal gebruikmaken van het EPD en gegevensuitwisseling met patiënten. VG Digitaal is een opvolging van VG VIPP.

VG Digitaal

Introductie PGO’s voor ggz-behandelaren

Een video van VIPP GGZ over PGO’s en het belang voor ggz-behandelaren en patiënten.

Veelgestelde vragen geestelijke gezondheidszorg

Veelgestelde vragen geestelijke gezondheidszorg

 • Wat als mijn patiënt minder digitaalvaardig is?

  Schat eerst in hoe digitaal vaardig je patiënt is. Pharos heeft hiervoor een quickscan ontwikkeld. Daarnaast is er veel aanbod in de buurt, zoals cursussen, om patiënten verder te helpen. Kijk hiervoor eens op hetinformatiepunt.nl.

 • Wat als mijn patiënten verschillende PGO’s gebruiken?

  Dit is geen enkel probleem. Een zorgverlener blijft altijd werken met zijn eigen systeem. Een PGO is van een patiënt. In een PGO met MedMij-label kan de patiënt een kopie van de gegevens uit zijn medische dossier zetten. In de toekomst kan hij gegevens vanuit de PGO ook delen met zorgverleners. Zoals het ziekenhuis of de huisarts.  

 • Wat als een patiënt zijn medische gegevens niet kan ophalen in zijn PGO?

  Een patiënt kan via MedMij in zijn PGO zelf verbinding maken met de juiste zorgverlener. Als dit in zijn PGO niet lukt, kan dit een aantal redenen hebben:

  • De PGO heeft geen MedMij-label.
  • De zorgverlener staat nog niet op de Zorgaanbiederslijst van MedMij. De zorgverlener kan hierover contact opnemen met zijn ICT-leverancier.
  • De patiënt/gebruiker is jonger dan 16 jaar. Vanaf 16 jaar kun je een PGO gebruiken. Dan heb je volgens de regelgeving zelfstandig recht op inzage.

  Als de patiënt via zijn PGO wel verbinding kan maken met de zorgverlener, maar geen gegevens ontvangt. Dan kan dit twee redenen hebben:

  • De zorgverlener heeft na 1 juli 2020 geen nieuwe gegevens aan het dossier van de patiënt toegevoegd.
  • De koppeling tussen het systeem van de zorgverlener en de PGO werkt nog niet goed. Het probleem ligt dan of bij de ICT-leverancier, of bij de PGO-leverancier. Ons advies is beiden te informeren over dit probleem.

   

Actueel

Nieuws 21 oktober 2021

Vergroot jouw kennis over PGO’s met nieuwe e-learning

Read newsitem Vergroot jouw kennis over PGO’s met nieuwe e-learning
Artikel 23 juni 2022

Tips voor opzetten helpdesk digitale zorg in jouw zorginstelling

Read newsitem Tips voor opzetten helpdesk digitale zorg in jouw zorginstelling
Artikel 21 juni 2022

Patiënten positief over het krijgen antwoord in hun PGO

Read newsitem Patiënten positief over het krijgen antwoord in hun PGO
Onderzoeken 21 juni 2022

Eerste meting van periodiek onderzoek naar PGO-gebruik afgerond

Read newsitem Eerste meting van periodiek onderzoek naar PGO-gebruik afgerond
Artikel 14 juni 2022

Bibliotheken bieden les aan over persoonlijke gezondheidsomgevingen

Read newsitem Bibliotheken bieden les aan over persoonlijke gezondheidsomgevingen